Selasa, 22 April 2014

"KEPANASAN" gara-gara rombakan kabinet yang desas-desusnya semakin KUAT.

LUMUT -  Siapa Menteri yang akan digugurkan? Siapa pula yang akan dinaikkan? Besar kemungkinan akan ada rombakan kabinet dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak. Apa yang hangat dipersoalkan adalah..... BILA???? .

Mungkinkah 6 Mei ini iaitu setelah genap setahun BN kembali berkuasa selepas PRU13? Jika ikut sifir politik apa yang terbentang di depan mata sekarang memang ada beberapa kekosongan dalam pentadbiran perlu diisi.

Untuk jawatan di Pusat misalnya, wujud kekosongan di Jabatan Perdana Menteri selepas Pengerusi Hindraf, P. Waytha Moorthy melepaskan jawatan sebagai timbalan menteri awal Febuari lalu.

Selain itu, selain itu, menteri yang jaga tranformasi ekonomi, Datuk Seri Idris Jala juga perlu melepaskan jawatan tersebut.

Ini kerana penggal beliau sebagai senator yang melayakkan beliau menjadi menteri akan berakhir pada September 2015.

Beliau genap enam tahun atau dua penggal selepas kali pertama mengangkat sumpah sebagai senator dan menteri pada September 2009.

Selain itu, tuntutan parti komponen BN Sarawak, yang mahu membuat pertukaran terhadap 'wakil-wakil' mereka juga perlu diambil kira oleh Perdana Menteri dalam rombakan kali ini.

Itu belum masuk bab mengembalikan semula wakil MCA ke kabinet selepas mesyuarat agung luarbiasa parti itu luluskan usul nak terima balik jawatan dalam kerajaan.

Sebelum ini kepimpinan lalu bawah Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memutuskan tidak mahu terima jawatan berikutan prestasi parti itu yang buruk semasa PRU13.

Spekulasi mengatakan MCA mungkin diperuntukkan satu menteri dan tiga timbalan menteri.

Ini kurang daripada biasa dimana parti tersebut dulu mempunyai empat menteri dan tujuh timbalan menteri.

Pada Isnin, Naib Presiden MCA yang juga bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong bersama Ketua Pemuda MCA Chong Sin Woon angkat sumpah sebagai senator.

Jika ikut rangking dalam parti, ini bukan senator biasa, ini lantikan untuk membolehkan dua pemimpin MCA ini ke kabinet jika ada rombakan.

Sementara itu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan pula kata beliau sedia menerima apa sahaja keputusan Perdana Menteri berhubung kedudukannya.

Ini berikutan desas-desus beliau antara Menteri Besar yang akan ditukar dalam rombakan tidak lama lagi.

Menurut Mohamad, kedudukan dan pelantikan seseorang menteri besar berada dalam bidang kuasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

1 ulasan:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    BalasPadam